Aardgasvrij. CO2 neutraal. Zonnepanelen. Windmolens. Warmtepompen. We kunnen stellen dat we al behoorlijk onderweg zijn met de energietransitie. Tegelijkertijd lieg ik ook niet als ik zeg dat we nog een lange weg te gaan hebben. Vooral de transitie van de bestaande voorraad blijkt ingewikkeld. En duur. Wat kunnen we leren uit een andere sector? VONK werkt al lang met waterstof en doet dat heel goed -all over the world- binnen de industrie. Wat kun jij daar van leren voor de gebouwde omgeving?

Een apparaat dat duurzaam opgewekte energie kan opslaan, kan omvormen, terug kan omvormen en ook nog warmte levert, zonder dat er een leiding voor aangepast hoeft te worden. Klinkt dat als toekomstmuziek? Hij bestaat al en wordt volop gebruikt op boorplatforms in de Noordzee. VONK ontwikkelde het VONK hybride power systeem.

Hoe werkt het?

Een onbemand booreiland werkt normaal met diesel installaties om elektriciteit op te wekken. ‘Dat betekent dat elke twee weken iemand wordt ingevlogen met een helikopter voor onderhoud van die installaties. Dat is niet alleen heel kostbaar, maar genereert ook enorm veel uitstoot’, vertelt Patrick Bekel van VONK. Bedrijven als de NAM en Shell willen graag groener en duurzamer produceren. Dit moest dus anders.

De nieuwe platforms zijn uitgerust met zonnepanelen. Daarbij is een batterij geplaatst die genoeg energie kan opslaan om continu het platform van elektriciteit voorzien, ook na vijf dagen met weinig zon in de winter. Omdat in de zomer de batterij om 10 uur ’s ochtends al vol is, kan er met de laatste innovatie ook een waterstoftank geplaatst worden. De omvormer van het systeem kan de teveel opgewekte energie omvormen tot waterstof en in de winter weer terug vormen naar elektriciteit.

Wat kan jij er mee?

‘Bij het omvormen van elektriciteit naar waterstof en weer terug naar elektriciteit zien we een rendement van 60%. De rest gaat over in warmte. Voor de gebiedsontwikkeling kan de elektriciteit natuurlijk zonder problemen gebruikt worden. De overige 40% kan binnen gebiedsontwikkeling bijvoorbeeld aan een warmtepomp gekoppeld worden om je huis mee te verwarmen en om mee te douchen’, aldus Bekel. Nu willen we natuurlijk geen appels met peren vergelijken. Maar dit is wel een interessant alternatief van de buurtbatterij op bijvoorbeeld lithium.

In de industrie is het wellicht commercieel aantrekkelijker om dit soort oplossingen te realiseren en binnen de gebiedsontwikkeling zijn we meer afhankelijk van betaalbaarheid. Maar wat als er zo’n apparaat op een grote schaal wordt gerealiseerd? VONK ziet mogelijkheden. ‘Met een geluidswal en daken vol zonnepanelen, zonneweides en een windmolen kun je hiermee een aardgasvrije wijk realiseren.’ Zeker als we straks niet meer kunnen salderen neemt de vraag naar opslag toe. Is er dan nog meer noodzaak?

Waterstof

Er wordt al tijden volop gespeculeerd over waterstof. ‘De afgelopen jaren is de techniek rondom waterstof enorm verbeterd. Waar de meeste systemen eerst maar drie jaar mee gingen, zitten we nu al op tien jaar. Dat maakt de relatief hoge investering rendabeler. Wij denken bij VONK dat waterstof echt aan de vooravond staat van een echte doorbraak’, legt Bekel uit.

Voor een systeem als het VONK Hybride power systeem zijn er eindeloos veel mogelijkheden. ‘Als je zo’n systeem bijvoorbeeld op een overheidsgebouw zet dan bespaar je zoveel kosten dat het al snel uit kan. Of denk eens aan de elektrische laadpalen langs de snelweg. Met een dergelijk systeem gaat je laadcapaciteit al snel van zes naar twintig auto’s’, besluit Bekel.

Nieuwsgierig geworden? Het systeem van VONK zie je hier.

Wil je je verder verdiepen binnen de energietransitie? Neem dan eens een kijkje bij onze opleiding Energietransitie: de verdieping.

Geef een reactie